Ongediertebestrijding

Ongediertebestrijding

Iedere kweker heeft wel eens last (gehad) van ongedierte bij zijn vogels, met name de zo gevreesde bloedluis.

De ene kweker heeft nog betere bestrijdingsmiddelen dan de andere kweker, maar het feit blijft dat ze gewoon niet volledig uit te roeien zijn.

Op het moment dat we alles stabiel hebben in het vogelverblijf zijn ze nog goed te bestrijden en hebben we er vaak op het oog geheel geen last van. Tot het moment dat de tentoonstellingen weer beginnen en er nieuwe vogels worden aangekocht.

Waar de vogels ook geshowd worden of nieuwe vogels worden aangekocht, ik zet ze altijd een dag of 5 apart in een TT-kooi die ik ingesmeerd heb met U2. De vogels spuit ik ook direct in met 404 Birdspray over de vleugels en op de stuit. Daarnaast stip ik de vogels, met behulp van een wattenstaafje, onder de vleugels aan met Noromectin.

Deze manier hanteer ik al een aantal jaren en ik moet zeggen dat ik de laatste jaren luisvrij ben, ook tijdens de kweek! Voorheen showde of kocht ik wel eens vogels en zette ze dan weer direct terug tussen mijn eigen vogels met de nodige nadelige gevolgen van dien...!

Voordat ik begin met de kweek worden alle kooien goed ontsmet met HP7 Reiniger. Daarna gebruik ik iedere keer een andere middel om te proberen de luizen een stapje voor te zijn. De volgende middelen gebruik ik gevariëerd; U2 / Biosil / Ardapp.

Op het moment dat de nestjes in de broedkooien worden gehangen strooi ik restjes van shag op het touwnestje waar de vogels dan gewoon met nestmateriaal overheen bouwen. Ook aan deze tabakslucht hebben ze blijkbaar een hekel. Tabaksbladen worden standaard gebruikt in de duivensport ter bestrijding van de luizen.

Kortom er zijn genoeg middelen op de markt om ze te bestrijden! Iedereen moet hierin zijn eigen weg zien te vinden. Wat bij de ene kweker hét middel is geeft soms bij een andere kweker geen resultaat. Het blijft een illusie om te denken dat een vogelverblijf altijd luisvrij zal blijven, dit ondanks een (zeer) goede hygiëne!!