Standaard pagina

Kweekverslag 2020

Onderstaand treft u mijn beknopte kweekverslag aan van 2020.

Half december 2019 zijn we begonnen met het oplichten van de vogels. De mannen zoveel mogelijk in het volle licht in de bovenste kooien en de poppen zo laag mogelijk om ze zo donker mogelijk te laten zitten en ze nog enigzins te remmen in het te snel broedrijp worden. 

Half januari waren de poppen ook niet meer te houden en zijn de nestbakjes opgehangen. Binnen enkele dagen hadden de meeste poppen (40) het nest klaar. Niet veel later werden ook de eerste eieren gelegd. Na het schouwen bleken ruim 100 eieren bevrucht en stevenden we af op een super eerste ronde.... echter gooide de luchtvochtigheid in het hok roet in het eten. Van de eerste 30 die moesten uitkomen kwamen er maar een stuk of 8 uit, die dag erop weer. De hygrometer bleek stuk te zijn en stond structureel op een 62%, wat normaal goed is. Hiermee was dan ook de eerste ronde mislukt.

De tweede ronde was een stuk beter en kwamen er een 90 v/d 100 uit het ei. Met hier en daar een uitvaller was dit naar tevredenheid. Een aantal poppen heb ik nog een ronde laten broeden en daar zijn ook de nodige jongen van op stok gekomen.

Per saldo had ik half mei 146 jongen op stok én zelfstandig en was de kweek ten einde. Beduidend eerder dan het vorige seizoen toen begin juni nog de laatste jongen uitkwamen.

De verhouding tussen kuiven en gladkoppen is 45/55. Qua kleur dit jaar mijn gele lijn weer helemaal terug in het hok en de kwaliteit is veelbelovend. Verder een mooi aantal blauw factorigen en cinnamons kunnen kweken, ook weer enkele satinetten, agaten en isabellen. 

Hopelijk kunnen we eind dit jaar, ondanks de onvoorspelbare corona-pandemie, weer enkele vogels met succes spelen op de diverse eendagsshows!