Kweekverslag 2016

Onderstaand treft u mijn kweekverslag aan voor het seizoen 2016.

De eerste week van december heb ik de laatste show gehad. 

Vanaf eind oktober heb ik de vogels op een 9-tal lichturen per dag gezet. Halverwege december ben ik iedere week de lichturen met 1½ uur per week gaan verhogen tot max. 15 uur per dag, Tussendoor hebben de vogels allemaal een Baycox-kuurtje gehad.

De poppen geef ik extra eivoer met vers gekookt ei en negerzaad. De mannen krijgen gebroken gepelde haver.

Na de definitieve selectie van de kweekvogels ga ik 2016 starten met 25 poppen en 25 mannen. De meeste voorgaande jaren paste ik grotendeels wisselbroed toe. Het kweekseizoen van 2015 is goed verlopen met een meer 1 op 1 koppeling en dat wil ik dan dit jaar ook weer proberen.

23-01-2016

Nadat de vogels  2 weken op 15 lichturen per dag hebben gezeten, zijn de poppen in de broedkooien gegaan. Binnen een week zijn alle poppen begonnen met het nest bouwen en eieren leggen. 

06-02-2016

Ook de laatste pop had vandaag het 1e ei. De eerste eieren heb ik kunnen schouwen (5 dagen) en van de 21 zijn er 15 bevrucht. Er zijn 2 nesten met 4 eieren, hier was er maar 1 van bevrucht, jammer! 

22-02-2016

Momtenteel een 50-tal jongen. Toch zaten de nodige jongen dood in dop, zal deels komen door de vorstperiode van vorige week. Inmiddels 35 jongen geringd. De verhouding is exact 50/50 qua consorts - corona's en dat heb ik al jaren niet meer gehad. Hopelijk is dit aan het einde van dit kweekseizoen ook nog zo. 

09-03-2016

Vrijwel alle jonge vogels zitten nu apart met de man of in de babykooi. Op een enkeling na worden ze fantastisch gevoerd en zullen ze binnenkort zelfstandig zijn. De eerste 10 poppen zijn alweer aan het leggen voor de tweede ronde. De poppen die alleen de jongen hebben groot gebracht krijgen volgende week weer een nestbakje, zodat de jongen in ieder geval een dag of 28 zijn en dus redelijk zelfstandig kunnen eten.

18-04-2016

De kweek loopt op zijn einde. Een paar poppen die een zeer slechte 2e ronde hadden liggen nog te broeden op eieren. De eerste poppen zitten alweer in de vluchtkooien, zij hebben hun werk er, wat betreft de kweek, weer opzitten. In totaliteit nu zo'n 115 jongen die bijna allemaal zelfstandig zijn.

25-05-2016

De kweek is alweer een paar weken ten einde. De jongen van de eerste ronde zitten al volop in de rui en sommigen beginnen de eerste positieve eigenschappen al te laten zien. Hopelijk hebben we weer kwaliteit kunnen kweken om later dit jaar succesvol de nodige shows te kunnen spelen.

Uiteindelijk 138 jongen op stok kunnen krijgen. De verhouding gladkop / kuif is ongeveer 55%/45%. Dat is al wel eens slechter geweest de laatste jaren. Wat me opvalt is dat wel veel jongen al neigingen beginnen te krijgen om te gaan fluiten. Hopelijk is de verhouding man/pop ongeveer 50/50.