Kweekverslag 2015

Onderstaand treft u mijn kweekverslag aan voor het seizoen 2015.

Begin november heb ik de laatste show gehad. I.v.m. de vogelgriep zijn de latere shows geannuleerd.

Vanaf begin november heb ik de vogels op een 9-tal lichturen per dag gezet. Begin december ben ik iedere week de lichturen met 1 uur per week gaan verhogen tot max. 15 uur per dag, Tussendoor hebben de vogels allemaal een Baycox-kuurtje gehad.

De poppen geef ik extra eivoer en negerzaad. De mannen gebroken gepelde haver.

Na de definitieve selectie van de kweekvogels ga ik 2015 starten met 23 poppen en 21 mannen. De meeste jaren paste ik grotendeels wisselbroed toe, maar dit jaar wil ik meer 1 op 1 gaan kweken. Met name het aantal goede (kweek) mannen die ik in 2014 heb gekweekt heeft mij hiertoe doen besluiten.

Verloop:

27-01-2015

De lichturen stonden vanaf de 1e week van 2015 op 15 lichturen. Meestal zette ik dan direct de poppen in de kooien, maar dit jaar heb ik ze laten zitten tot de 11e januari. De nodige eieren lagen toen al in de vluchtjes, maar dat was niet te voorkomen. 

De 11e januari zijn dus alle poppen in de kweekkooien gegaan, nadat ik ze de 'broek' had geknipt en de kuiven had gekortwiekt. Direct hebben ze ook de beschikking gekregen over nestmateriaal en een nestje.

Binnen een week zaten een aantal poppen al te broeden, na 10 dagen waren 21 van de 23 poppen aan de leg. In tegenstelling tot vorig jaar nu veel nesten van 4, 5, of 6 eieren. Na de 1e schouwing zijn een 3-tal nesten onbevrucht, de meeste anderen zijn (grotendeels) bevrucht. De eerste week van februari moeten de bevruchte eieren uitkomen. Het gemiddelde ligt nu op zo'n 75% bevrucht, voor een 1e ronde niet slecht. Hopelijk een voorbode voor een goed seizoen!

04-05-2015

De kweek van 2015 zit er op. In totaliteit zijn er 121 jongen op stok gekomen. Van deze jongen  slechts 39 corona's. Een slechte verhouding aangezien dit meestal fifty fifty is. Het aantal dode jongen is dit jaar extreem laag, slechts 3 hebben het niet gehaald. Wel zijn er zo'n 50 jongen in het ei blijven zitten gedurende de kweek, deze signalen hoor ik wel van meer kwekers, maar toch jammer. Gaat vaak om de mooiste koppels!

De eerste jongen zitten volop in de rui en een aantal beginnen al goede eigenschappen te laten zien. Hopelijk kunnen we in het najaar weer de nodige mooie glosters showen.