Kweekverslag 2018

Kweekverslag 2018

Onderstaand treft u het beknopte kweekverslag aan van het seizoen 2018.

Volle goed moed zijn we eind januari aan de kweek begonnen met 25 koppels. In no-time hadden de meeste poppen hun nesten klaar. Wat opviel dat de meeste poppen kleine nesten hadden qua eieren, 4 eieren was een uitzondering. Na een dag of 5 konden we schouwen en toen bleek dat de eerste ronde een grote mislukking was. Slechts 5 koppels hadden bevruchte eieren en de resterende poppen niet. Dit was zeer vreemd, omdat dit nog niet eerder was voorgekomen. Hoogstwaarschijnlijk heeft dit te maken met het feit dat ik een paar dagen voor de kweek alle vogels gedruppeld heb met Noromectine en dit een tijdelijke onvruchtbaarheid heeft veroorzaakt. Normaliter doe ik dit een week of 4 voor de kweek.

De eerste ronde kon dus als verloren worden beschouwd. De tweede ronde gaat stukken beter en zijn er een 60 jongen op stok gekomen (begin april). Een aantal poppen krijgen nu nog de kans op een derde ronde, zodat we toch nog wat jongen erbij hopen te krijgen.

Halverwege mei is de kweek afgelopen, in totaliteit 103 jongen op stok gekregen. De verhouding kuif / gladkop is 50/50, dat is andere jaren ook wel anders geweest. Qua uitval zeker geen klagen, 1 jong was uit het nest gegooid en een andere had zwarte stip en werd direct al niet gevoerd.

Na een slechte start van de kweek kunnen we ons toch met een mooie selectie opmaken voor het a.s. TT-seizoen.